Sådan dokumenterer du CO2-udledning i byggefaserne A4 og A5

Regeringen og et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at stramme de nuværende klimakrav til nybyggeri. Flere bygningstyper, herunder uopvarmede bygninger og tilbygninger, vil blive omfattet. Aftalen indfører også skærpede CO2-grænseværdier for bygningers livscyklus, og som noget nyt skal byggeprocessen nu også inkluderes i klimaberegningen.

De nye grænseværdier kan ses i tabellen nedenfor sammen med de nuværende grænseværdier. De nuværende værdier er kun gældende for nybyggeri over 1000 m2. De nye værdier repræsenterer et gennemsnit på tværs af alle bygningstyper inkluderet i den nye aftale.

Hele aftalen samt de grænseværdier for respektive bygningstyper kan ses her:

Tabel med foreslået grænseværdier for nybyggeriets klimapåvirkning

 

Kg CO2/ m2/år
Nuværende
Medio 2025
Medio 2027
Medio 2029
Grænseværdi (uden byggefase) 12,0 7,1 6,4 5,8
Byggefase (A4 + A5) 1,5 1,3 1,1
Grænseværdi inkl. byggefase
12,0
8,6
7,7
6,9
Lavemissionsklasse (uden byggefase) 8.0 5,8 5,0 4,4
Byggefase i lavemissionsklasse (A4+ A5) 1,1 1,0 0,9
Lavemissionsklasse inkl. byggefase
8.0
6,9
6,0
5,3

 

Kilde: Social, Bolig og Ældreministeriet

Aftalen kort

  • Uopvarmede bygninger over 50 m², som parkeringshuse og lagerbygninger, samt ferieboliger skal leve op til CO2-grænseværdier.
  • Tilbygninger over 250 m² samt enfamiliehuse, rækkehuse, tiny houses og ferieboliger omfattes.
  • Klimakravene varieres efter bygningstype, hvor bygninger der er nemme at bygge med lavt aftryk vil møde strengere krav.
  • Byggeprocessen skal nu inkluderes og opfylde selvstændig grænseværdi på 1,5 kg CO2/m²/år inklusive transport og materialespild.
  • Samfundskritiske bygninger, som hospitaler og vandværker, er undtaget fra CO2-krav men skal fortsat have udarbejdet LCA forud for ibrugtagning.
  • Bygningsreglementet revideres forud for medio 2025, for at klimakrav ikke kolliderer med øvrige krav i bygningsreglementet.

Aftalen vil betyde at bygherre i højere grad skal have kortlagt og minimeret energi- og materialeforbrug samt affaldshåndtering i byggefasen. Det kommer til at have indflydelse på underleverandører og især virksomheder, der leverer serviceydelser i forbindelse med opførsel af nybyggeri.

Bygherre skal enten anvende standard data på emissioner fra aktiviteter i byggefasen – eller specifikke data fra en underleverandør. En måde at nedbringe CO2-aftrykket, er at vælge leverandører, der kan dokumentere CO2-udledningen, f.eks. med miljødokumentation så som miljøvaredeklarationer på serviceydelser (EPD’er) og specifikke CO2-data. Dette bliver dermed et konkurrenceparameter, når bygherre skal vælge leverandører.

Få din BR25-vejledning gratis

Vil du være forrest i køen til de grønne byggeprojekter i 2025? Udfyld formularen og modtag en gratis BR25-vejledning til din virksomhed. Du får en uforpligtende anbefaling til, hvordan I kan blive bygherres foretrukne underleverandør, når der skal bygges grønt fra sommeren 2025.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Ved at indsende denne formular giver du samtykke til, at vi må behandle dine oplysninger. Læs vores privatlivspolitik her.