Telefon 22 88 14 89 / 93 95 31 11

Telefon 22 88 14 89
eller 93 95 31 11

Dobbelt væsentlighedsvurdering for SMV’er

Sådan kommer din virksomhed i gang

Dobbelt væsentlighedsanalyse er blevet et centralt begreb inden for bæredygtighedsrapportering, særligt med den nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Selvom mange SMV’er ikke er direkte omfattet af CSRD, kan metoden give værdifulde indsigter for virksomheden.

Hvad er dobbelt væsentlighedsanalyse?

Dobbelt væsentlighedsanalyse, også kendt som dobbelt væsentlighedsvurdering, er en metode til at identificere og prioritere de mest relevante bæredygtighedsemner for en virksomhed. Den tager udgangspunkt i to perspektiver:

  • Indvirkningsvæsentlighed: Hvordan påvirker virksomheden omverdenen?
  • Finansiel væsentlighed: Hvordan påvirker omverdenen virksomheden?

Ved at kombinere disse to perspektiver får virksomheden et mere nuanceret billede af sine væsentlige bæredygtighedsemner.

Modtag gratis dialogværktøj til dobbeltvæsentlighedsanalyse

Provice har udviklet et dialogværktøj specifikt designet til SMV’er, som kan hjælpe jer med at komme i gang med jeres dobbeltvæsentlighedsanalyse. Udfyld formularen nedenfor for at få tilsendt dialogværktøjet direkte til din indbakke.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Ved at indsende denne formular giver du samtykke til, at vi må behandle dine oplysninger samt kontakte dig med relevant information og tilbud. Læs vores privatlivspolitik her

Sådan kommer SMV’er i gang med dobbelt væsentlighedsvurdering

1: Kortlæg jeres aktiviteter og værdikæde

Skab et overblik over virksomhedens aktiviteter, produkter og værdikæde som grundlag for analysen.

2: Identificer påvirkninger

Undersøg hvordan jeres aktiviteter påvirker miljøet og samfundet, samt hvordan ydre faktorer kan påvirke jeres forretning. Inddrag relevante interessenter i processen.

3: Vurder væsentlighed

Analysér de identificerede emner ud fra deres betydning for virksomheden og interessenter.

Overvej faktorer som:

  • Alvorlighed og omfang af påvirkninger
  • Sandsynlighed for at påvirkninger eller risici opstår
  • Potentielle finansielle konsekvenser
  • Interessenters forventninger og bekymringer

Provice anbefaler brug af en 10-trinsskala i væsentlighedsvurderingen, hvor emner med en score over 5 kategoriseres som væsentlige. Andre vurderingsmetoder kan dog være mere relevante for jeres virksomhed. Dokumentér processen og resultaterne, så I har et solidt grundlag for jeres bæredygtighedsindsats og eventuel rapportering.

4: Handling og opfølgning

Brug resultaterne til at informere om jeres bæredygtighedsplan. Sæt mål, implementer handlinger og følg op på fremskridt. Gentag analysen regelmæssigt, da væsentlighed kan ændre sig over tid.

Eller brug væsentlighedsvurderingen som input til en egentlig bæredygtighedsstrategi.

ESG-rapportering for SMV’er

En dobbelt væsentlighedsanalyse kan danne et stærkt fundament for frivillig ESG-rapportering. Dette kan hjælpe SMV’er med at kommunikere deres bæredygtighedsindsats effektivt til interessenter som kunder, investorer og samarbejdspartnere. For vejledning om frivillig ESG-rapportering for SMV’er, kan du læse denne artikel om frivillig ESG-rapportering for SMV’er.

Skal din virksomhed i gang med en dobbelt væsentlighedsanalyse?

Provice hjælper virksomheder hele vejen – fra de første skridt med væsentlighedsvurderingen til at udvikle en skræddersyet bæredygtighedsstrategi, der skaber reel værdi. Kontakt os for en uforpligtende dialog om, hvordan vi kan hjælpe jer i gang.

Ofte stillede spørgsmål om dobbelt væsentlighedsvurdering

Er SMV’er forpligtede til at udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse?2025-01-16T08:59:12+01:00

Nej, de fleste SMV’er er ikke lovmæssigt forpligtede til at udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse. Det er primært større virksomheder, der er omfattet af CSRD, som skal udføre denne analyse. En dobbelt væsentlighedsvurdering kan dog give rigtig god inspiration til både en bæredygtighedsstrategi og til at identificere hvilke tiltag der bedst styrker forretningen.

Hvad er forskellen mellem indvirkningsvæsentlighed og finansiel væsentlighed?2025-01-16T08:59:43+01:00

Indvirkningsvæsentlighed fokuserer på, hvordan virksomheden påvirker omverdenen, mens finansiel væsentlighed ser på, hvordan omverdenen påvirker virksomhedens økonomi og forretning. Sammen giver de et helhedsbillede af virksomhedens væsentlige bæredygtighedsemner.

Hvor ofte bør en SMV udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse?2025-01-16T10:01:46+01:00

Der er ingen fast regel, men det anbefales at gennemgå analysen årligt eller når der sker væsentlige ændringer i virksomheden eller dens omgivelser. En årlig gennemgang sikrer, at analysen forbliver relevant og aktuel.

Hvordan kan en SMV involvere interessenter i processen?2024-12-02T11:03:10+01:00

SMV’er kan involvere interessenter gennem spørgeskemaer, interviews, fokusgrupper eller workshops. Det kan være medarbejdere, kunder, leverandører eller lokalsamfundet. Deres input er værdifuldt for at få forskellige perspektiver på væsentlige emner.

Hvordan kan resultaterne af analysen bruges i praksis?2024-12-02T11:04:25+01:00

Resultaterne kan bruges til at prioritere bæredygtighedsindsatser, informere om strategiske beslutninger, forbedre risikostyring, og danne grundlag for kommunikation med interessenter. De kan også bruges som input til frivillig ESG-rapportering.